Partnerzy:

Profess System ccRejsyChorwacja

Olej kokosowy ekologiczny rafinowany 190g

Ocena: Nie ma jeszcze oceny
Cena jednostkowa
Producent: Biofood
Szczegóły produktu

Tłoczony na zimno- rafinowany posiada certyfikat BIO

Olej kokosowy rafiinowany, przez co pozbawiony zapachu kokosa. 

Kokos niezwykłe właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk


Olej z kokosa ma szerokie zastosowanie zarówno kulinarne jak i w kosmetyce. Idealny do smażenia (odporny na wysokie temperatury) jako balsam do ciała (wtedy nierafinowany - dziewiczy), chroni przed promieniami UV, nawilża skóre. Jedna z najlepszych odżywek do włosów (nawilża, wzmacnia, zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek)
Olej kokosowy swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami.

Olej kokosowy jest opisywany jako "najzdrowszy olej na ziemi". Otrzymywany jest przez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W postaci płynnej jest lekko żółty, w temperaturze poniżej 25 °C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz, dlatego bywa nazywany masłem kokosowym.

Cechą wyraźnie różniącą ten olej od pozostałych tłuszczów jest niższa kaloryczność. Kwasy tłuszczowe oleju kokosowego zbudowane są z łańcuchów średniej długości, co przekłada się na to, że tłuszcz jest zamieniany na energię, a nie – jak w przypadku długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych – magazynowany w postaci złogów i niechcianych zapasów. Zatem spożywanie oleju kokosowego powoduje utratę zbędnych kilogramów: zastąpienie dziennego spożycia tłuszczów olejem kokosowym może spowodować spadek masy ciała o około 0,5 kg miesięcznie. Prozdrowotne i lecznicze właściwości oleju kokosowego są tak rozliczne, że nie sposób wymienić ich tutaj wszystkich.

Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba. Znakomicie sprawdza się przy smażeniu potraw, ponieważ można go podgrzać do bardzo wysokiej temperatury; jest doskonały do smażenia warzyw, konsystencja masła natomiast powoduje, że świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, a także idealnie zastępuje masło w pieczeniu. Nie wytwarza szkodliwych produktów ubocznych podczas gotowania w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych, jest całkowicie nietoksyczny.

Opinie

Nikt jeszcze nie oceniał tego produktu.

.

Copyright © 2014 Przystanek Zdrowia i Urody - wszelkie prawa zastrzeżone